Topmenu

Centiv geeft Medicore een 9

In de zomer van 2017 stapte Centiv over op MC EPD van Medicore. Wouter Hoge, directeur Centiv, is zeer tevreden over de implementatie van MC EPD door Medicore. Voor de totale beleving, vanaf de ondertekening van het contract tot de live-gang geeft hij Medicore als eindcijfer een 9! Een resultaat van inbedden, betrokkenheid en een lerende organisatie.

Medewerkers betrekken bij selectietraject

Centiv werd als dochteronderneming van Vincent van Gogh een steeds meer zelfstandig opererende instelling. Hierbij hoort ook zelf de beslissing maken voor de keuze van een nieuw EPD. Wouter Hoge vertelt: "We zijn een EPD-selectietraject gestart, omdat het EPD dat Vincent van Gogh gebruikt niet voldoende geschikt is voor de basis-GGZ die wij leveren. Het beheer was lastig en het doorvoeren van uitzonderingen duurde soms lang. Centiv wil de beste zorg leveren, goed georganiseerd zijn en onze medewerkers moeten plezier hebben in hun werk. Een goed werkend EPD, waar onze medewerkers achter staan, draagt hieraan bij. De behandelaren zijn daarom betrokken in het EPD-selectietraject. Zij namen hun eigen ervaringen met de verschillende pakketten mee en hebben in hun netwerk gevraagd naar goede partijen. Hieruit is de keuze op Medicore gevallen."

"We zochten een EPD-leverancier die niet alleen een gebruiksvriendelijk EPD heeft, maar ook een gedegen plan heeft voor implementatie."

Wat Centiv aansprak aan MC EPD is de gebruiksvriendelijkheid en de flexibiliteit in de inrichting. Wouter Hoge vervolgt: "Usability is heel belangrijk. MC EPD werkt relatief logisch. Daarnaast is MC EPD is goed aan te passen aan onze wensen. Het beheer, zoals het aanpassen van brieven, kunnen we zelf."

Een duidelijk projectplan

Wouter Hoge vertelt: "Wij zijn geen projectorganisatie. We zochten een EPD-leverancier die niet alleen een gebruiksvriendelijk EPD heeft, maar ook een gedegen plan heeft voor implementatie, zodat wij hierin mee konden draaien. Medicore werkt projectmatig, maar met veel flexibiliteit. Er zat genoeg marge in de planning voor het oplossen van onverwachte problemen. Tussentijdse deadlines schoven wel eens op, maar de einddeadline is gehaald."

Medicore start iedere implementatie met een kick-off meeting. Tijdens deze meeting stelt de Medicore projectmanager samen met de opdrachtgever de doelen en gewenste implementatie-aanpak vast. Op basis van de gewenste doelen in inrichting van MC EPD, maakt de projectmanager van Medicore de planning voor de implementatie. Samen met de opdrachtgever stelt de Medicore projectmanager een projectteam samen. Medicore vindt draagvlak en commitment van de behandelaren, ondersteunende medewerkers en management cruciaal. Betrokkenheid en beschikbaarheid van het projectteam gedurende de implementatie en beslisvaardigheid van het management en het bestuur dragen bij aan een succesvolle implementatie.

Implementatie op basis van Prince 2

Wouter Hoge vervolgt: "Medicore gebruikt voor een implementatie de Prince2 methodiek. Hiermee heeft Medicore het implementatieproject goed en volgens vooraf afgesproken planning uitgevoerd. Maar bij Prince2 moet je wel weten welke onderdelen je wel en niet moet gebruiken, dat weet Medicore goed."

Medicore een implementatie-aanpak ontwikkeld die toepasbaar is op iedere vorm en omvang organisatie.

Medicore heeft Prince 2 geïntegreerd in de integrale implementatie-aanpak. Op basis van jarenlange ervaringen met implementaties heeft Medicore een aanpak ontwikkeld die toepasbaar is op iedere vorm en omvang organisatie. Na iedere implementatie scherpt Medicore de methodiek verder aan met behulp van geleerde lessen uit projecten. De gecertificeerde Medicore projectmanager weet welk type implementatie past wij welke organisatie.

Gestructureerde overdacht

Onderdeel van de implementatie is het optuigen en inbedden van de beheerorganisatie. Medicore bespreekt samen met de opdrachtgever wie de key-users zijn en zorgt ervoor dat deze key-users goed getraind zijn in het beheer en gebruik van MC EPD. Daarnaast maken de key-users kennis met de Customer Services afdeling bij Medicore. De projectmanager zorgt voor een goed gestructureerde overdracht naar de accountmanager en Customer Services, zodat ook na de implementatie de uitstekende service is gewaarborgd.

Betrokkenheid na implementatie

Na de implementatie blijft Medicore betrokken bij de instelling. Ook Wouter Hoge heeft dit zo ervaren. "Direct na livegang was de ondersteuning ook goed. De projectleden vanuit Medicore hebben zelfs een tijdje in onze appgroep met behandelaren en medewerkers gezeten. Het was prettig dat Medicore de vragen direct zelf beantwoorde in plaats van dat collega’s onderling eruit probeerden te komen. Alle verandering is lastig. Het gevoel direct met de leverancier te kunnen praten geeft een goede binding. Het gevoel het samen te doen. Dat is cruciaal in het accepteren van een nieuwe applicatie."

"Direct contact met de leverancier, ook na de implementatie, geeft een goede binding."

Wouter Hoge vervolgt: "Wat ik ook erg prettig vond, was de evaluatie achteraf. Niet het is opgeleverd, dus klaar. Zaken worden vastgelegd en ‘lessons learned’ worden meegenomen. Medicore wil graag leren van haar successen, maar ook van zaken die beter hadden gekund. Bij nieuwe implementaties nemen ze deze ervaringen mee."

Medicore ook een goede kennispartner

Medicore is naast EPD-leverancier ook een goede kennispartner voor Centiv. De Medicore consultants hebben niet alleen kennis van het EPD, maar ook van de markt en de uitdagingen die er spelen op gebied van bedrijfsvoering en zorgprocessen. Wouter Hoge vertelt: "We zijn bezig met zelfsturing, onze medewerkers meer verantwoordelijkheid en controle geven. Wellbee de nieuwste ontwikkeling van Medicore past hier goed bij. Daarnaast zijn wij al veel bezig met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de gevolgen die de nieuwe wet gaat hebben. Medicore is hier ook druk mee bezig, dat is goed om te merken. En wat me na livegang positief is opgevallen, is dat Medicore snel reageert als er iets mis gaat. Het is een webbased EPD, fouten worden relatief snel opgelost."

"Medicore is net als wij druk bezig met de AVG, dat is goed om te merken."

Over Centiv

Centiv is een zelfstandige dochteronderneming van Vincent van Gogh GGZ en levert kwalitatief hoogwaardige zorg binnen de Basis GGZ, vanuit 16 locaties in Noord-Midden Limburg en Oost Brabant. Op iedere locatie wordt gewerkt met kleine teams die hun eigen lokale inbedding en stijl kennen. Cliënten met zowel milde tot matige psychische, psychiatrische als verslavingsproblemen kunnen bij Centiv terecht voor behandeling. Centiv is laagdrempelig en levert zorg bij de cliënt in de buurt, staat voor persoonlijke aandacht en heeft ervaren behandelaren in dienst die oplossingsgericht werken volgens bewezen behandelmethoden.

Wouter-Hoge-Centiv

Wouter Hoge, directeur Centiv

Medicore whitepapers

 • Veilig werken met een SaaS EPD

  Download deze whitepaper

  Veilig werken met een SaaS EPD

  Het EPD wordt steeds vaker als een ‘Software as a Service’ (SaaS) dienst aangeboden. Hierbij draait het EPD niet op een server bij de eindgebruiker, maar bevindt de server zich in ‘de cloud’. Waar de data ook staat, de zorginstelling is eindverantwoordelijk. In deze whitepaper lees je hoe je vanuit …

  Mail mij deze whitepaper

  De velden met een asterisk(*) zijn verplicht
 • Factsheet Privacy en informatiebeveiligingsbeleid Medicore

  Download deze whitepaper

  Factsheet Privacy en informatiebeveiligingsbeleid Medicore

  Medicore heeft uitgebreide maatregelen getroffen om informatiebeveiliging goed te regelen en daarmee zorg te dragen voor een betrouwbare en veilige dienstverlening. In deze factsheet worden de belangrijkste technische, organisatorische en softwarematige maatregelen besproken.

  Mail mij deze whitepaper

  De velden met een asterisk(*) zijn verplicht
 • Factsheet Interoperabiliteit: van API’s tot ZIB’s

  Download deze whitepaper

  Factsheet Interoperabiliteit: van API’s tot ZIB’s

  Interoperabel met MC EPD en wellbee: van API's tot ZIB's

  Het ICT-landschap van een zorginstelling is vaak complex. Een gestandaardiseerd en interoperabel EPD helpt dit te versimpelen.

  Mail mij deze whitepaper

  De velden met een asterisk(*) zijn verplicht
 • Dataconversie

  Download deze whitepaper

  Dataconversie

  Bij een succesvolle implementatie hoort ook een succesvolle conversie van de data. Medicore heeft veel ervaring met het uitvoeren van dataconversies. Dit gebeurt op een gestructureerde wijze die in deze factsheet wordt besproken.

  Mail mij deze whitepaper

  De velden met een asterisk(*) zijn verplicht
Medicore is een oplossing van Tenzinger