Topmenu

Medicore koploper met Koppeltaal

Deel:

Medicore koploper met Koppeltaal

Medicore heeft als eerste softwareleverancier een e-health platform gekoppeld vanuit het EPD via de infrastructuur van Koppeltaal. Het is uniek dat e-health nu direct beschikbaar is vanuit het EPD. We zijn ontzettend trots op deze mijlpaal!

Het is de eerste keer dat vanuit een EPD een koppeling met een e-health platform via de infrastructuur van Koppeltaal is gemaakt. We implementeerden deze koppeling met het e-healthplatform Therapieland in samenwerking met én bij Vitaalpunt, een behandelcentrum voor GGZ in Amsterdam. Via de koppeling voor uitwisseling van cliënt- en medewerkersgegevens en Single Sign-on kunnen zorgverleners bij Vitaalpunt direct via MC EPD en wellbee e-health modules van Therapieland benaderen en gebruiken.

ICT wordt steeds meer onderdeel van het behandelproces
Bij de implementatie was Willemijn Dekker, algemeen directeur bij Vitaalpunt, nauw betrokken. Ze legt uit dat op de korte termijn vooral de SSO-koppeling direct tijdswinst oplevert voor zorgverleners. “Maar de échte winst zit in de toekomst. De infrastructuur van Koppeltaal maakt de weg vrij om in de toekomst veel makkelijker ook andere applicaties te koppelen,” zegt Willemijn Dekker. Door de standaardisering is er minder maatwerk nodig en kost een nieuwe koppeling minder ontwikkeltijd, doorlooptijd en dus geld. “Daardoor krijgen zorgverleners steeds makkelijker, sneller en met minder kosten toegang tot informatie en systemen. Daar heeft iedereen belang bij. Het verlaagt de drempel voor toegang tot informatie en gegevensuitwisseling en dat versnelt het werkproces. ICT wordt daardoor steeds meer een onderdeel van het behandelproces en voor het werk van een zorgverlener.”

Koppeltaal ondersteunt de toegankelijkheid van e-health
Ook Zweder Bergman, Product Manager GGZ en Koppeltaal bij de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) is enthousiast over de aansluiting. “Elke GGZ-instelling heeft zijn eigen kijk op hoe IT het zorgproces moet ondesteunen. Dat geldt ook voor de toepassing van e-health interventies in het blended-care proces. Koppeltaal ondersteunt de toegankelijkheid van e-health ongeacht de IT-strategie. Dat betekent voor de instelling keuzevrijheid: nu en straks. Een aantal GGZ-instellingen werkt al met Koppeltaal via een e-healthplatform of een zelf gebouwd platform. Het bijzondere van de livegang bij Vitaalpunt is dat voor het eerst e-health direct beschikbaar komt in het EPD, het centrale systeem binnen een GGZ-instelling. Dat betekent dat we ook hiermee hebben aangetoond dat e-health ook op deze manier prima te ontsluiten is. Ik ben ervan overtuigd dat dit andere GGZ-instellingen en EPD-leveranciers zal stimuleren om in het kader van de VIPP GGZ ook deze variant toe te passen.”

Standaardisatie neemt toe
Jeroen Gent, Product Owner en kartrekker van de implementatie binnen Medicore: “We zijn met dit project gestart om de zorgverlener te faciliteren. Met slimme koppelingen zijn minder kliks nodig en kunnen zorgverleners efficiënter werken. Dat is uiteindelijk wat we willen: empower people.” Om goede en betaalbare zorg te kunnen blijven leveren neemt standaardisatie en interoperabiliteit overal toe. “We proberen onze producten altijd zo veel mogelijk volgens standaarden te ontwikkelen. Medicore loopt nu voorop met de koppeling via Koppeltaal en werkt zo mee aan standaardiseren van het ICT-landschap van GGZ-instellingen.” Nu deze koppeling live is, zijn we natuurlijk nog lang niet klaar. We ontwikkelen volop door om meer koppelingen beschikbaar te kunnen stellen.

Download de factsheet over interoperabiliteit



Medicore is onderdeel van Tenzinger