Topmenu

Leerzame masterclass: aan de slag met data science

Deel:

Leerzame masterclass data science

Gaat data science de zorgverlener vervangen? Nee. Gaat het de zorgverlener helpen? Ja! Dat data science de gezondheidszorg veel kan brengen, dáár was de groep van overtuigd. Maar hoé precies? Dat vertelde Joran ons tijdens deze leerzame kennissessie. Daar bleef het niet bij. We maakten het concreet door vraagstukken voor de eigen zorgorganisatie te formuleren waar machine learning voor kan worden ingezet.

Toepassingsvoorbeelden

Met data science haal je kennis en inzichten uit data, bijvoorbeeld door machine learning toe te passen. Algoritmen, neurale netwerken, random forests, regressies… hoe werkt het en wat is er mogelijk? Gastspreker Joran Lokkerbol, directeur van het centrum voor economische evaluatie en machine learning van het Trimbos Instituut, legde het uit en maakte het begrijpelijk met toepassingsvoorbeelden uit de zorg. Samengevat komt data science/machine learning in de zorg er op neer dat je je data slim gebruikt om zo uitkomsten te voorspellen die van meerwaarde zijn voor de behandeling of instelling. Bijvoorbeeld: welke patiënt zal niet opknappen van de behandeling en kan mogelijk beter direct worden doorverwezen naar een andere vorm van zorg? Maar machine learning is ook goed in te zetten ter ondersteuning van het financieel/administratieve proces. Bijvoorbeeld het voorspellen van de benodigde zorg bij een specifieke patiëntenpopulatie, zodat op tijd een gesprek kan worden aangegaan met zorgfinanciers wanneer een budgetplafond dreigt te worden overschreden.

Medicore & data science

Ongeveer een jaar geleden startte bij Medicore het eerste data science R&D project. Inmiddels zijn er diverse data science projecten gaande. Waarom investeert Medicore hier zo actief in? Arriejanne Brouwer, manager productmanagement van Medicore lichtte dit toe: “Een EPD-leverancier die niet aan data science doet zal vervangen worden door een EPD die dat wel doet. Wij geloven dat data science bijdraagt aan een duurzame toekomstige gezondheidszorg en willen samen met onze opdrachtgevers innoveren”.
David Tom, senior consultant bij Medicore, en Arriejanne lichtten een aantal van de lopende data science projecten toe, zoals de ‘MDO-voorspeller’, de “budgetplafond voorspeller” en de “sentiment analyse”. Leerzame projecten die volop in ontwikkeling zijn, met veelbelovende resultaten en interessante mogelijkheden voor integratie in de software.

Brainstormen over zinvolle data science projecten

Vervolgens werd in groepjes gebrainstormd over data science vraagstukken voor de eigen zorgorganisatie. Zowel zorginhoudelijke als financiële vraagstukken werden besproken. Zoals: kunnen we de eindprijs van de DBC voorspellen? Kunnen we voorspellen of er een ziekenhuisopname aankomt? Kunnen we voorspellen welk medicijn het beste aan zal slaan? Joran dacht terplekke mee over de haalbaarheid en gaf tips. Veelgehoorde vragen waren: is dit vraagstuk wel geschikt voor een data science project? En hebben we wel genoeg data voor dit project? Joran benadrukte dat je je hier niet door moet laten afschrikken. Er zijn veel tips voor een goede start van je eerste data science project. Bovendien is het heel zinvol om zo’n project een keer van A tot Z te doorlopen, om zo de systematiek onder de knie te krijgen.

Zelf aan de slag: meld je aan voor de masterclasses

Dit najaar start Medicore een serie masterclasses, waarin opdrachtgevers van Medicore hun eigen data science project uitvoeren onder begeleiding van Joran. En Medicore denkt mee en ondersteunt bij het in orde maken van de dataset. Aanmelden kan tot 1 Juli. Er is ruimte voor ongeveer vijf projecten en medio juli zullen we daarover afstemmen met de deelnemers die zich hebben aangemeld. De data van de masterclasses zijn:

  • Woensdag 11 september
  • Donderdag 26 september
  • Woensdag 9 oktober
  • Donderdag 31 oktober
  • Woensdag 20 november
  • Eindpresentatie op 5 december

Voor meer informatie kun je contact opnemen met jouw accountmanager of met communicatie@medicore.nl

Benieuwd hoe Medicore Data Science introduceert? Download dan hier het artikel uit het EPD-magazine.

 Medicore is onderdeel van Tenzinger