Topmenu

Juist in Coronatijd is de Socialrun harder nodig dan ooit

Deel:

Juist in Coronatijd is de Socialrun harder nodig dan ooit

Dit jaar vindt voor de 9e keer de Socialrun plaats van 18 tot 20 september. Door de corona-maatregelen zal deze editie in een aangepaste vorm plaatsvinden. “De Socialrun niet door laten gaan was nooit een optie. Juist nu ligt eenzaamheid op de loer”, aldus Frank Bonekamp, directeur van de Socialrun.

Socialrun: De Corona-editie

De Socialrun in zijn traditionele vorm is een jaarlijkse estafetteloop van 555 kilometer in 48 uur met de start en finish in Soesterberg. De deelnemers van de estafetteloop zamelen geld in voor de verschillende subsidieprojecten die de Socialrun ondersteunt. Het doel van de Socialrun is om meer openheid te stimuleren rondom psychische aandoeningen. Het opgehaalde sponsorbedrag komt volledig ten goede aan kleinschalige projecten die openheid stimuleren en zo vooroordelen over mensen met psychische aandoeningen verminderen.

Door de corona maatregelen heeft de Socialrun dit jaar wel voor een andere invulling gekozen dan het landelijke evenement. De Socialrun heeft de deelnemende teams drie opties gegeven:

Optie 1: De route van 555 km wel lopen maar op een corona-proof manier. Zo starten en finishen de teams niet op dezelfde plek en tijd.

Optie 2: De Socialrun bingo. De bingo kan vanuit huis worden gespeeld. Voor iedereen uit het  Socialrun team is er een bepaalde rol op de bingokaart. De vakken kunnen zelf worden ingevuld door alle temleden. Het hoeft niet uit een sportieve prestatie te bestaan, maar mag bijvoorbeeld ook het bakken van een taarten zijn. Zolang er maar geld wordt opgehaald.

Optie 3: Teams die in 24 uur op een loopband en hometrainers zoveel mogelijk gesponsorde kilometers bij elkaar lopen en fietsen.

De keuzemogelijkheden maken het volgens Frank dit jaar erg bijzonder : “De regio’s zijn veel meer betrokken bij wat er gebeurt, omdat de initiatieven plaatsvinden in de regio zelf. Normaal kwamen instellingen/teams vanuit heel het land naar het gezamenlijke startpunt. Nu blijven de teams in de regio. Dat maakt dat de regio vele malen meer betrokken is bij wat er gebeurt en dat de beweging rondom de Socialrun vele malen groter is. Dat is een groot verschil. Daarnaast voelen de teams meer dan ooit de noodzaak van de stichting. Hoe langer we in deze corona-situatie zitten, hoe meer mensen verlangen naar verbinding met anderen mensen.”

Subsidieprojecten

In 2019 is door de deelnemende teams aan de Socialrun maar liefst € 123.000 opgehaald, waarmee onder andere theater- en filmproducties, lesprogramma’s voor scholen, themabijeenkomsten en workshops zijn gesubsidieerd.

Frank en Nienke, projectleider evenementen bij de Socialrun, lichten ieder één project toe die hen het meest is bijgebleven de afgelopen jaren.

Subsidieproject: de voorstelling ‘ingewikkeld’

Frank kiest voor de voorstelling ‘ingewikkeld’ uit het subsidiejaar 2019-2020. “Het is een theaterproductie waarin het levensverhaal wordt verteld vanuit een meisje en een jongen die lijden aan een eetstoornis en een angststoornis. Het theaterdecor bestond alleen uit twee stoelen en die twee acteurs. Ik krijg er weer kippenvel van als ik denk aan de manier waarop zij reageerde op elkaar, dat was echt briljant. Dat raakt je zo in je hart. Heel klein maar een erg kloppend verhaal.”

Subsidieproject: de documentaire ‘de weg kwijt’

Het project dat Nienke het meest is bijgebleven is de documentaire ‘de weg kwijt’ uit het subsidiejaar 2018-2019. “Een gezin  heeft een documentaire gemaakt over Salim, één van de gezinsleden die opgenomen is omdat hij een ernstige psychiatrische aandoening heeft. Zij brengen hem in beeld, maar ook de impact die het heeft op de familie en zorgmedewerkers. Een familielid met psychische problemen is zo ontzettend herkenbaar voor vele gezinnen in Nederland. Daarom vind ik de documentaire zo mooi. Daarnaast waren wij als Socialrun er erg bij betrokken. Zo hebben we een stukje coaching gegeven en een groot deel van het gezin leren kennen.”

Nieuw dit jaar: De Inclusieweek

Naast de Socialrun vindt in de week van 14 september voor het eerst de Inclusieweek plaats. Met de Inclusieweek is het de bedoeling dat het een week is vol letterlijke en figuurlijke beweging om aandacht te vragen voor de positie van mensen met psychische kwetsbaarheden in de maatschappij. Mensen met én zonder kwetsbaarheid organiseren en doen mee aan diverse activiteiten die in deze week zullen plaatsvinden. Zo worden er gratis Chi-running workshops aangeboden, kun je virtuele knuffels uitdelen, zijn er diverse blog- en vlogacties en halen verschillende teams van ggz-instellingen, stichtingen en bedrijven geld op voor projecten die bijdragen aan meer openheid over psychische kwetsbaarheid. Met de Socialrun sluiten we de inclusieweek af!

Kijk snel op socialrun.tv

Sinds twee weken is socialrun.tv in de lucht. Op deze site vind je interviews, workshops, live uitzendingen, documentaires en meer. Tijdens de Inclusieweek en de Socialrun wordt er op dit platform live geschakeld met de verschillende teams

.

Medicore is een oplossing van Tenzinger