Topmenu

Medisch en Esthetisch Centrum Jan van Goyen stappen gedeeltelijk over op digitale dossiers

Deel:

Donderdag 27 juli zijn de polikliniek Dermatologie van Medisch Centrum Jan van Goyen en de polikliniek Plastische chirurgie van Esthetisch Centrum Jan van Goyen overgestapt van papieren dossiervoering naar het digitale dossier in MC EPD. De medewerkers maakten hiervoor al gebruik van de behandelingenregistratie, agenda en facturatie in MC EPD. Met de ingebruikname van het digitale dossier werken de poliklinieken Dermatologie en Plastische chirurgie nu volledig digitaal.

MC EPD biedt zorgverleners de mogelijkheid om relevante informatie in te zien en te registreren. Bijzonder in deze overgang is dat Medisch en Esthetisch Centrum Jan van Goyen afscheid neemt van het papieren archief en daarmee het lichten van dossiers uit het archief.

Beperkte impact op de organisatie

Esmé Schelling, manager control & informatievoorziening, vertelt: “Om de impact op de organisatie beperkt te houden, stappen we niet voor alle poli’s tegelijk over op een digitaal dossier. We beginnen met twee specialismen, Dermatologie en Plastische chirurgie.” Pedro Scheijven, manager poliklinieken, vult aan: “De medische dossiers van deze twee specialismen zijn vaak niet zo groot. We kunnen goede ervaring opdoen met het werken in een digitaal dossier. Maar ook met het inscannen van de bestaande papieren dossiers. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de artsen en de ondersteuners niet meer in het papieren dossier hoeven te kijken, ook niet voor patiënten die zij al eerder hebben gezien. Ze moeten alles digitaal terug kunnen vinden in het EPD.”

Implementatie Medisch Specialistische Dossiers

In nauwe samenwerking met de specialisten en ondersteuners van Medisch en Esthetisch Centrum Jan van Goyen hebben de consultants van Medicore de twee medische dossiers ontwikkeld. Hiervoor gebruikt Medicore een best practice dossier. Met het best practice dossier als uitgangspunt is samen met een aantal specialisten en ondersteuners bepaald welke aanpassingen er gedaan moeten worden aan de standaard, om het dossier goed aan te laten sluiten bij de werkprocessen van Medisch en Esthetisch Centrum Jan van Goyen. Pedro geeft aan: “Medicore heeft hier een hele prettige adviserende rol in gespeeld. De consultant van Medicore heeft veel ervaring bij ZBC’s. Zij snapt goed hoe wij werken en weet dat toe te passen in het dossier.”

Training

De ondersteuners van de betreffende specialismen zijn getraind volgens het ‘train de trainer principe’. Zij zullen de specialisten trainen in het gebruik van het digitale dossier. Maxime Buitendijk, applicatiebeheerder, vertelt: “De training was voor de meeste ondersteuners een eerste kennismaking met het digitale dossier. Vandaag werken ze er voor het eerst mee. Voor iedereen is het nog erg nieuw. De ondersteuners maken zelf met de arts afspraken over wie welk gedeelte van het dossier vult. Het dossier is nu geïmplementeerd, maar wij hebben nog een weg te gaan in het onszelf laten wennen aan het gebruik. We moeten voorkomen dat we weer in oude gewoontes vallen en met briefjes gaan werken.”

Op de dag van implementatie is een consultant van Medicore de gehele dag op locatie geweest om de livegang te begeleiden.

Aansnijden-taart-Jan-van-Goyen
Medicore is onderdeel van Tenzinger