Topmenu

Global Accessibility Awareness Day

Deel:

Global Accessibility Awareness Day

Het is vandaag Global Accessibility Awareness Day! Een jaarlijks terugkerend evenement om aandacht te vragen voor digitale toegankelijkheid. Accessibility is misschien wel belangrijker dan je denkt. Probeer maar eens een uur lang zonder muis of touchpad door je favoriete website te navigeren. Of, doe een blinddoek om en bezoek een website met voorleessoftware. Lukt het dan nog te vinden wat je zoekt?

Vaak denken we aan mensen die een blijvende beperking hebben zoals verminderd gezichtsvermogen of slechthorendheid. Maar een beperking kan ook tijdelijk zijn. Je kunt je arm breken, waardoor je minder makkelijk of zelfs helemaal niet je muis kunt gebruiken. Of je hebt een ontsteking aan je oog, waardoor je zicht tijdelijk beperkter is.

Digitale toegankelijkheid van het wellbee cliëntportaal

Binnen Medicore werken we dagelijks aan het verbeteren van de digitale toegankelijkheid, bijvoorbeeld van het wellbee cliëntportaal. Dit portaal is speciaal voor cliënten. Zij hebben daar inzicht in hun medisch dossier, medicatie en correspondentie.

“Iedereen kan cliënt zijn. Mensen met een verminderd gezichtsvermogen, slechthorenden of mensen met een beperkte handfunctie. Maar ook mensen die minder digitaal vaardig zijn of laaggeletterd. Het gaat om medische data, dus het cliëntportaal moet voor iedereen toegankelijk zijn. Voor al onze software is de User Experience (UX) belangrijk. Wetend dat de doelgroep voor het cliëntportaal veel breder is, verdient het cliëntportaal extra aandacht op dit vlak”, zegt Yvet van ’t Hof, UX-designer bij Medicore.

Toegankelijkheid zit vaak in dingen waar je niet direct bij stil staat. Het wellbee cliëntportaal is bijvoorbeeld toetsenbord toegankelijk. Je kunt het hele portaal gebruiken zonder muis of touchpad. ­Ook is alle code in de software zo geschreven dat voorleessoftware de juiste tekst voorleest aan de gebruiker. Ook werken we aan consistente vormgeving en kleurcontrast, zodat alles beter zichtbaar en leesbaar is voor bijvoorbeeld mensen met een visuele beperking, dyslexie of autisme. En uiteindelijk is het voor iedereen prettiger om een goed leesbare en duidelijke website te bekijken!

Meer weten over Medicore's visie op het wellbee zorgverleners- en clientportaal? Download het artikel uit het EPD magazine

Medicore is een oplossing van Tenzinger