Topmenu

David en Jeroen studeren af op ‘Data Science in healthcare’ bij JADS

Deel:

Vrijdag 11 oktober studeerden Medicore collega’s Jeroen Sen (enterprise architect) en David Tom (strategisch consultant) af. Zij namen deel aan het Data Science in Healthcare programma van de Jheronimus Academy of Data Science. Vrijdag presenteerden zij met verve de resultaten van hun afstudeeronderzoek. Gefeliciteerd Jeroen en David!

Tinder voor de zorg? Say whát?!

Eén miljoen mensen per jaar zien een GGZ-therapeut. Maar welke therapeut? Dat is tot nu toe vaak nog op ‘random’ zaken gebaseerd, zoals waar de huisarts toevallig naar verwijst, of wie het snelst plek had, of wie het dichtst bij huis of werk zit. Maar een grote factor in het slagen van een behandeling, is de ‘match’ die de therapeut en de cliënt hebben met elkaar, toont onderzoek aan. Zou Data Science met slimme algoritmes kunnen helpen die match te verbeteren?
Maar wacht eens even, daar hebben we Tinder toch voor? Zou dat ook voor de zorg kunnen werken? Kortom: Is het mogelijk een (dating) algoritme toe te passen om zo een betere match te maken tussen zorgverlener en cliënt? David en Jeroen zetten hun tanden erin en gingen aan de slag met onder andere een data-analyse en een businesscase. Vervolgens maakten ze een prototype dat beoordeeld werd door experts zoals therapeuten, cliënten, en Data Science onderzoekers.

Verbeterde versie

Het belang van het vinden van een goede match werd bekrachtigd. Zowel cliënten als zorgverleners kunnen profiteren van een verbeterde match. Maar een dating-app is niet de juiste weg om in te slaan. Maar Jeroen en David zijn niet voor één gat te vangen en kwamen met een verbeterde variant. Een variant met serieuze potentie om cliënt en zorgverlener te helpen elkaar te vinden. Om zo bij te dragen aan een efficiënte en kwalitatieve zorg. Empower people!

Waarom doen we dit?

Al jarenlang leggen zorgverleners een schat aan data vast over de zorg die zij leveren. Nu is het tijd om die data voor hen te laten werken. Door de snelle technologische ontwikkelingen zien wij in Data Science een reële toepassing met enorme potentie: extra inzichten uit data versterken de klinische expertise en maken oplossingen mogelijk die de efficiëntie verhogen en de werkdruk verlagen. De mogelijkheden van Data Science liggen binnen handbereik. Vanuit onze visie ‘Empower People’ dragen we hier graag aan bij. En daarom sturen we Jeroen en David naar JADS en organiseren we bijvoorbeeld de Data Science Days.

Download de whitepaper over data science



Medicore is onderdeel van Tenzinger