Topmenu

Data Science Days Day 4: machine learning & deep learning

Deel:

Data Science Days, Day 4: machine learning & deep learning

Op de vierde dag van de Medicore Data Science Days gaat het dan echt gebeuren: de deelnemers passen machine learning toe op hun eigen data sets. Maikel Maasakkers van Broadwick verzorgde een gastcollege over deep learing.

De deelnemers zijn na het strak afbakenen van hun project, het verkennen van de data en het voorbereiden van de data nu gestart met de eerste analyses. “Vanaf hier gaat blijken hoe goed het mogelijk is om de voorspellingen te maken”, zegt Joran Lokkerbol van Trimbos Instituut, die de masterclasses verzorgt.

De deelnemers zijn in de afgelopen weken met erg leuke en diverse projecten gekomen. “Dit geeft goed weer hoe verschillend de richtingen zijn waarbinnen zorginstellingen kunnen zoeken naar verbetering van de zorg. Dit kan variëren van het voorspellen van behandeluitkomst tot het onderzoeken of het proces van diagnosticeren voor een deel van de patiënten misschien minder lang zou kunnen duren,” aldus Joran.

Deep learning
Maikel Maasakkers van Broadwick nam ons mee in de wereld van deep learning. Deep learning? Voor velen misschien een nieuw begrip in deze - toch al best complexe - materie. Daarom had Maikel een mooie slide met daarop verschillen termen in de tijd met aansprekende voorbeelden. Een korte samenvatting:

  • Artificial Intelligence is intelligentie gebaseerd op regels.We zagen het al in de periode 1950 - 1980 bij schaakcomputers.
  • Machine learning is intelligentie op basis van statistiek. Computeralgoritmes worden benut om autonoom te leren van data en input. In de periode 1980 - 2010 kwamen bijvoorbeeld robotstofzuigers en zelfrijdende auto’s zo tot stand.
  • En dan deep learning. Dat is intelligentie op basis van neurale netwerken. Sinds 2010 zien we de toepassing van meerdere lagen waarbij je bijvoorbeeld netwerken aan elkaar plakt zoals bij Siri, Alexa en AlphaGo Zero.
Deep learning in gezondheidszorg
Maar dan nu richting de gezondheidszorg. Maikel vertelt dat Broadwick in samenwerking met WSK Medical en het Anthoni van Leeuwenhoek ziekenhuis deep learning gebruikt bij het vroegtijdig ontdekken van longtumoren. Voor Nemo Healthcare en het Maxima Medisch Centrum past Gimix deep learning toe bij bevallingsbewaking, om zo te kunnen voorspellen of een ongeboren baby in nood verkeert. De mogelijkheden voor deep learning lijken oneindig. Maikel laat verschillende voorbeelden zien van object recognition, image classification en deepfake. Bijvoorbeeld een video waarin een straat met bomen is te zien in de zomer en een algoritme daar sneeuw aan toevoegt. En niet alleen sneeuw, de intelligentie bepaalt ook dat zelfs de blaadjes van de bomen vallen.

Maikel Maasakkers van Broadwick

Medicore & Data Science: Empower people
Medicore verzorgt deze vijfdelige masterclass voor vijf van onze opdrachtgevers. Dat doen we vanuit onze visie ‘Empower people’. Wij vinden dat data voor de zorgsector moet gaat werken. Daarom zijn wij er binnen Medicore actief mee bezig. Onder leiding van Joran Lokkerbol van Trimbos Instituut verkennen we samen met 5 van onze opdrachtgevers hoe je data in kunt inzetten om de effectiviteit van zorg te vergroten.

Meer weten over Data Science?
Download dan ook onze whitepaper ‘Data Science in de zorg’ of neem contact op met onze eigen Data Scientist David Tom en Jeroen Sen.

 

Download de whitepaper over data scienceMedicore is onderdeel van Tenzinger