Topmenu

Data Science Days, Day 3: Legal & Ethics

Deel:

Medicore Data Science Days, Day 3: Legal & Ethics

Op dag 3 van de Medicore Data Science Days hebben de deelnemers modellen bestudeerd die zij kunnen gaan toepassen op hun eigen data sets. Daarnaast keken we ook naar een ander – heel belangrijk – aspect van het gebruik van data: privacy en ethiek.

Met data kan de gezondheidszorg natuurlijk heel veel. Juist vanwege de voordelen en de toegevoegde waarde die wij hierin zien, organiseren wij deze reeks masterclasses. Maar, het gebruik van data vraagt ook dat we ons bewust zijn van eventuele risico’s en transparant zijn naar cliënten en hun privacy respecteren.

Interessant spanningsveld

Niemand wil met een kritisch bericht over een datalek of onrechtmatig gebruik van data in de krant staan. Dus je moet zorgvuldig zijn. Maar we hebben data wél nodig om modellen te trainen en waardevolle voorspellingen te kunnen doen. Geen enkele data scientist in spé wil onnodige belemmeringen opwerpen. Voor het interessante spanningsveld dat daardoor ontstaat, nodigden we Marieke van Dijk, Legal Counsel en Privacy Officer bij Tenzinger voor Medicore en Cure4, uit.

Legal & Ethics in Data Science

Marieke van Dijk nam de deelnemers mee in Legal & Ethics in Data Science. “We hoeven het niet over ethiek te hebben als er geen spanningsveld is”, zegt Marieke. “Ethiek draait niet alleen om kennis en inhoud, maar ook om het maken van de juiste afweging op het juiste moment. We moeten aantoonbaar het juiste doen en kunnen verantwoorden. Voor jezelf, je organisatie, de wetgever en zeker voor de cliënt.”

Visie en beleid

Marieke benadrukt hoe belangrijk het is vóóraf helder te zijn over het doel van het onderzoek. “Een helder doel helpt bij de invulling van het beleid ten aanzien van gegevensverwerking, om afwegingen te maken en afspraken over verantwoording vast te leggen. Iedere organisatie heeft beleid en visie nodig om een betrouwbare toepassing van data science te borgen.”

Om dit beleid vorm te geven, biedt Marieke een aantal praktische handvaten. “Stel jezelf deze vragen: ben je discreet? Ben je eerlijk? Ben je loyaal aan de betrokkene? Heb je beschermende maatregelen genomen? Zet  je je in voor het minimaliseren van risico’s? Als je al deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden kun je vaak zelf je dilemma al oplossen.” Ook laat ze de 7 vereisten voor toepassing en verwezenlijking van betrouwbare datascience zien, die uitgebreid besproken worden met alle deelnemers, waaronder transparantie en verantwoording.

Medicore Data Science Days

Medicore verzorgt deze vijfdelige masterclass voor vijf van onze opdrachtgevers. Onder leiding van Joran Lokkerbol van Trimbos Instituut verkennen we samen met onze opdrachtgevers hoe je data in kunt inzetten om de effectiviteit van zorg te vergroten. 

Download de whitepaper over data scienceMedicore is onderdeel van Tenzinger