Topmenu

DSM-5, duidelijk en gebruiksvriendelijk in MC EPD

Deel:

Op 1 januari 2017 ging de nieuwe wetgeving rondom DSM-classificatie in: Voor een DBC- of Basis-GGZ behandeling met een startdatum in 2017 moet de diagnoseclassificatie in DSM-5 plaatsvinden. Om de impact van deze wijziging te beperken, wordt in het facturatieproces nog de DSM-IV TR gebruikt. Net als in eerdere jaren heeft hierover afstemming plaatsgevonden tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de NZa, GGZ Nederland en een aantal EPD-leveranciers waaronder Medicore.

"Hoe jullie dat gebouwd hebben, je kan het gewoon niet fout doen. Ook al heb je de whitepaper niet gelezen. Briljant."

In de afgelopen maand hebben gebruikers van Medicore aangegeven dat de wijze waarop Medicore deze overgang heeft ingebouwd in haar software heel duidelijk en gebruiksvriendelijk is.

Anneke Straub, Beleidsmanager bij Psycho informa Instellingen geeft aan: "Hoe jullie dat gebouwd hebben, je kan het gewoon niet fout doen. Ook al heb je de whitepaper niet gelezen. Briljant."

In MC EPD is de wetswijziging namelijk op een handige manier ingebouwd. Per 1 januari registreert de behandelaar de diagnose op basis van DSM-5. Vervolgens roept MC EPD de vertaaltabel naar DSM-IV TR aan, zodat een automatische vertaling plaatsvindt van een DSM-5 naar een DSM-IV TR diagnose. Op basis van deze diagnose vindt vervolgens de facturatie plaats vanuit MC EPD. De zorgaanbieder hoeft zich geen zorgen te maken over de juiste vertaling en is dus verzekerd van een foutloze declaratie aan de zorgverzekeraar.

In het geval van het aanmaken van een vervolgbehandeling in 2017 zorgt MC EPD ervoor dat de behandelaar automatisch de juiste procedure volgt. De behandelaar moet dan namelijk een nieuw zorgtraject openen, in een initiƫle behandeling. Bij het typeren van de DBC behandeling dient bij een DSM-5 overgangs-DBC, het zorgtype "Overgang naar DSM-5" (150) geregistreerd te worden. Daarmee is het voor de zorgverzekeraar duidelijk dat het om een vervolgbehandeling gaat. De zorgverzekeraar kan dan eventueel minder strenge controleregels toepassen.

Wilt u meer weten over de overgang van DSM-IV TR naar DSM-5, download onze whitepaper "DSM-5, classificatie en diagnoseregistratie in 2017".

Nicolette-Faber

Auteur
Nicolette Faber, Accountmanager Team GGZ

Download de whitepaper DSM-5, classificatie en diagnoseregistratie in 2017.


Medicore is onderdeel van Tenzinger