Topmenu

Besparen met een EPD

Deel:

Vandaag was ik op bezoek bij twee zorginstellingen. Eén ervan had onlangs gekozen voor Medicore. Belangrijke reden voor de overstap naar Medicore was het enorme uitvalpercentage van declaraties bij hun vorige EPD. Tussen de 20% en 25% van de declaraties bleek te stranden in het facturatieproces. Eén medewerker was full-time bezig deze declaraties te corrigeren. Jammer, want als de registratie aan de voorkant goed geregeld is, had deze medewerker andere dingen kunnen doen. Ook jammer van de inkomsten die vertraagd binnenkomen. Stel je voor: je hebt de zorg al geleverd én voorgefinancierd (want zo zit de zorgfinanciering nu eenmaal in elkaar) en na sluiting van het behandeltraject krijg je bij voortduring een kwart van je inkomsten te laat binnen doordat facturen worden afgekeurd. Dat is een serieus cash-flow probleem. Gelukkig koos deze instelling voor Medicore. Gemiddeld over alle opdrachtgevers van Medicore is de uitval 1,8% (gemeten bij Vecozo). Grote kans dus, dat uitval bij deze opdrachtgever met meer dan factor 10 zal dalen.

De andere zorginstelling zit nog in de opstart van een selectieproces voor nieuw EPD. Dit betreft een grote instelling, waar meer dan 150 medewerkers op het secretariaat de DBC-facturatie in goede banen proberen te leiden. Ook hier is sprake van uitval en correcties. Én van registratie aan de achterkant. Met Medicore registreren de behandelaren zelf. Dat scheelt niet alleen enorm in de ondersteuning door de back-office, maar onze overtuiging is dat dit ook leidt tot kwalitatief betere registratie van de behandeling. Daarom maken we het de behandelaar gemakkelijk met overzichtelijke schermen, die waar mogelijk vooringevuld zijn en de registratie automatisch valideren. En dat scheelt een hoop correctiewerk aan de achterkant.

Dit zijn slechts twee aspecten van de businesscase van een EPD. Andere aspecten die daarin meewegen zijn de total cost of ownership, de performance van de organisatie, maar ook het tijdig kunnen factureren door het bijblijven met wettelijke wijzigingen. Iedere instelling zou een businesscase moeten maken. Het legt bloot hoe groot het strategische belang is van een EPD: een kwestie van verschil tussen zwarte of rode cijfers draaien. In de whitepaper “De businesscase van een EPD – Welk EPD is een investering waard?” helpen we je op weg met jouw businesscase. Mocht je de berekening samen met ons willen maken, dan rekenen we graag met je mee.

Siep-Kosse

Auteur
Siep Kosse, Marketingmanager

Download de whitepaper De Businesscase van een EPD.Medicore is onderdeel van Tenzinger